De Lijst van Mengelberg

Feature Documentary

Duration: 78 minutes
Director: Jaap van Eyck
Producer: Carolijn Borgdorff

Production Company: Moondocs
Network: Joodse Omroep, Evangelische Omroep (EO)

Director of Photography: Jair Mahazri
Editor: Annelotte Medema

Festivals: Netherlands Film Festival 2021 in Competition

Orkestdirigent Willem Mengelberg, na de oorlog zwaar gestraft voor zijn nazisympathieën, bleek actief betrokken bij de redding van tientallen Joden.

Dirigent Willem Mengelberg, die meer dan vijftig jaar lang het Concertgebouw leidde, viel na de Tweede Wereldoorlog door zijn nazisympathieën van zijn voetstuk. Hij werd gezien als collaborateur en landverrader. Uit deze documentaire blijkt echter dat de dirigent actief betrokken was bij de redding van tientallen Joden. Hij schreef in de eerste jaren van de oorlog brieven aan de nazi-autoriteiten waarin hij succesvol pleitte om zijn muzikanten niet op transport te zetten. Kan dit inzicht, meer dan 75 jaar na de oorlog, het beeld van Mengelberg nuanceren?

Watch Trailer
Watch Full movie on NPO